Over Mouna

Mouna Laroussi (1981) is choreografe, danstheater maker en het creatieve brein achter de producties van Stichting Mouna Mix. Met haar bi-culturele achtergrond (dochter van een Marokkaanse vader en Nederlandse moeder) heeft Mouna haar hart verpand aan Amsterdam, waar zij woont met echtgenoot en kinderen.

Haar passie voor dans en theater begon al op jonge leeftijd.

Gedreven door maatschappelijke onderwerpen voelde het voor Mouna als een noodzaak om gerelateerde danstheaterstukken te ontwikkelen. Vanuit haar eigen culturele achtergrond kijkt ze over bestaande grenzen heen.

De stijl van Mouna is karakteristiek.

Ze inspireert haar publiek door actuele, maatschappelijke onderwerpen aan de kaak te stellen en culturele verschillen en overeenkomsten te belichten in haar werk. Het is Mouna’s missie om zo het publiek te laten nadenken over onderwerpen die ons allemaal aangaan. Bruggen blijven bouwen tussen het Oosten en het Westen door middel van dans, theater en muziek. Ze is er dan ook heilig van overtuigd dat met een positieve instelling en daadkracht, er een manier kan zijn hoe wij in harmonie met elkaar samen verder kunnen leven in Nederland. Immers, wanneer mensen hun negatieve gedachtes over bepaalde bevolkingsgroepen aan de kant kunnen zetten, ontstaat er een open houding en worden er nieuwe ruimtes gecreëerd voor gelijkwaardige gesprekken.

De bezieling van Mouna herken je direct terug in de solovoorstelling “Schijtziek”.

Met Schijtziek wil Mouna haar publiek een kijkje geven in een specifieke periode van haar privéleven. Drie jaar lang heeft ze geleden aan de darmziekte Colitis Ulcerosa. Een heftige periode waarin zij vooral heeft geleerd om negatieve aspecten achter zich te laten, om vervolgens in het positieve te kunnen stappen. Juist door vanuit mogelijkheden en kansen te denken, is Mouna in staat geweest om positieve verbindingen te leggen en heeft Mouna de ziekte achter haar kunnen laten.
 

 

Mouna over Schijtziek

 
1M9A9926.jpg
 
“Schijtziek” is een solo wat ik het beste kan omschrijven als een danstheater voorstelling of een autobiografische, intieme kleinkunst voorstelling met beweging en dans. Persoonlijke teksten zijn mijn vertrekpunt om deze samen te laten smelten in en met bewegingen, dans en een lied. Ik denk dat ik hierin een unieke positie vervul, aangezien ik deze vorm weinig heb gezien. Daarnaast zijn er weinig vrouwelijke Arabische danstheater makers in dit veld. Als gedreven maker wil ik met deze solovoorstelling een steentje bijdragen aan de multiculturele samenleving die Nederland rijk is.
Naar mijn mening ontbreekt er een hoop achtergrondinformatie over elkaars culturen in onze samenleving. Met name binnen artistieke en creatieve omgevingen en helemaal binnen de dans.
Vaak worden maatschappelijke onderwerpen over de Marokkaanse cultuur en religie provocerend ingezet door Westerse theatermakers. Dit heeft als gevolg dat belangrijke doelgroepen juist niet naar deze voorstellingen gaan. Informeren en empathie zijn voor mij sleutelwoorden om tot meer verbinding in onze multiculturele samenleving te komen. De kunst is om op subtiele wijze het nieuwe publiek te prikkelen in plaats van te provoceren.
Dat betekent niet braaf danstheater maken, maar op zoek gaan naar de grenzen van het Nederlandse publiek én van de Nederlanders met een MENA-achtergrond. Mijn missie is om beide doelgroepen samen te brengen en naar mijn solo “Schijtziek” te krijgen.”
 

Meer weten over de professionele achtergrond van Mouna Laroussi? Surf dan naar haar persoonlijke website www.mouna.nl en connect met Mouna op LinkedIn. Voor een kijkje achter de schermen met de mooiste, grappigste, spontane, persoonlijke en soms meest hilarische momenten, kan je Mouna volgen op Facebook en Instagram.